Victoria 3 İnceleme
Victoria 3’te yasaları, ekonomiyi, halkı, kurumları ve orduyu şekillendirerek her şeyiyle bütün bir ulus inşa etmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için Viktorya Dönemi’nde var olan gerçek 100 ulustan birini seçebilirsiniz. Oyunun geliştirici stüdyosu olan Paradox’un “toplum inşası” olarak nitelendirdiği bu oyun türünde politik hareketlerin, güç dağılımının, nüfus eğilimlerinin, ekonomik örgütlenmenin, fabrika üretiminin veya küresel ticaretin ayrıntılarıyla ilgilenmeniz ve sonra bunları manipüle etmeye başlamanız gerekiyor.
- Detaylı mekanikler ve oynanışta çeşitlilik
- Grafikler
- Tarihi olarak eğitici
- Tekrar oynanabilirliği düşük
- Politik gerçeğe yakınlık çok iyi değil
- Diğer uluslar sürekli savaşa girmek istiyor
Oynanış
Başka bir deyişle, Victoria 3 şimdiye kadar gördüğümüz strateji oyunlarından çok daha detaylı ve karmaşık mekaniklere sahip. Bu bazı oyuncuları inanılmaz heyecanlandırırken, bazı oyuncular için de işin ağır ilerleyen diplomatik tarafları sıkıcı bir hal alabiliyor. Oyun, aksiyon arayan oyunculara diledikleri kadar savaşma imkanı sunsa da ticari rotaların en ince detaylarını öğrenmek, toplumsal reformların önünü açmak, nüfus politikasını belirlemek gibi devlet işlerini de göz ardı etmemeniz gerekiyor. Çünkü bütün bu saydıklarımız, savaşta alacağınız sonuçları ciddi oranda etkiliyor. Ulusunuz ne kadar küçük olursa olsun, oyun boyunca yapabileceklerinizin ve önünüze çıkan seçeneklerin ardı arkası kesilmiyor.
Toplum İnşası
Victoria 3’te halkınızı daha kolay yönetebilmeniz için toplum bazı alt gruplara bölünüyor ve her grubun kendi temsilcisi oluyor. Siz grup mensuplarının hepsiyle teker teker değil, yalnızca bu temsilci ile iletişime geçerek toplum refahına yönelik aksiyon almaya devam ediyorsunuz. Ulusunuzdaki insanları yönetmenin yanı sıra, ticaret ve sanayiyi de kontrol altında tutmanız gerekiyor. Hangi fabrikaları kuralım, hangi madenleri çıkaralım, hangi madeni hangi ürünü üretmek için kullanalım, hangi çiftliklere ağırlık verelim gibi kararları sizin almanız gerekiyor. Bu kararları aldıktan sonra, uygulama için gerekli olan maddi gücü nasıl sağlayacağınız da size kalmış. Savaşıp ganimet kazanabilir, yatırımcılar bulabilir ya da yandaş devletlere başvurabilirsiniz.
Gerçeğe Yakınlık
Oyun mekanikleri bu kadar detaylı tasarlanmış olmasına rağmen, kendi içinde bazı tutarsızlıkları da yok değil. Örneğin ulusunuzun iç dengesi, uluslararası ilişkilerinizi diplomatik düzeyde neredeyse hiç etkilemiyor. İçeride problem yaşıyorsanız diğer ülkelerin bunu kendi avantajlarına kullanmalarını bekliyorsunuz, ama hiç umurlarında olmuyor. Ya da devleti yönetirken seçtiğiniz kimlikler, diğer devletlerle kurduğunuz ilişkiler açısından belirleyici olmuyor. Dünyada sosyalizmin başını çekerken bile kraliyetle yönetilen inanılmaz baskıcı başka bir ulusla inanılmaz yakın diplomatik ilişkiler kurabiliyorsunuz. Bu da oyunun gerçekçiliğinin oldukça azalmasına neden oluyor.
Grafikler
Oyunun grafikleri son derece başarıl. Görsel kalitenin de ötesinde, genel arayüz, menüler ve kontroller gerçekten oyuncunun işini kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış. Mekanikleri bu kadar karmaşık olan bir oyunda bir de arayüzü ve panelleri anlamaya kafa yormamız gerekseydi, gerçekten can sıkıcı derecede zorlayıcı olabilirdi.
Ulusların döneme uygun görünüşleri, haritalar, şehir tasarımları ve doğal kaynaklar gibi görsel unsurlar da oldukça yüksek kalite ve etkileyici duruyor.
Victoria 3 Oynanır mı?
Victoria 3 şu ana kadar gördüğümüz en iyi strateji oyunu değil, olmaya da bir hayli uzak. Yine de kendi ulusunuzun kontrolüne sahip olmak, kendi kalkınma ve diplomatik hedeflerinizi belirlemek, kendi ulusunuzun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak ve birbirine bağlı sistemleri yönetmek gibi mekanikler ilginizi çekiyorsa oyundan mutlaka keyif alacaksınızdır. Kısacası oyunun herkese hitap ettiğini söyleyemeyiz ama bu incelemede üzerinden geçtiğimiz noktalar sizde merak uyandırdıysa, Victoria 3 oynamaya değer.