Victoria 3 Hikayesi
Oyunda hikaye modu bulunmuyor, bu nedenle oyun spesifik kişiler ve olaylar üzerinden belli bir hikayeyi izlemek yerine, size kendi tarihinizi yazabilmeniz için oldukça özgür bir alan sunuyor. 1836’dan 1936’ya uzanan 100 yıllık zaman aralığında, o dönemde varlığını sürdüren 100’den farklı ülkeden biri olabilir, diğerleriyle etkileşime girebilir, savaş ve barış dengesini belirleyebilir, dünya siyasetine dilediğiniz gibi yön verebilirsiniz.
Victoria 3, politika, ekonomi ve demografinin başarılı bir birleşimidir. Oynanışta sadece devletler arasında kurduğunuz ilişkiler yeterli olmaz, halkınızı da doğru şekilde yönetmeniz gerekir. Farklı kesimleri farklı istek ve ihtiyaçları olabilir, bununla nasıl başa çıkacağınızı bilmezseniz hiçbir zaman düşmanlara kafa tutacak ya da toprağınızı genişletecek kadar güçlenemezsiniz.
Oyuna Başlarken
Oyuna ilk başladığınızda genellikle ekonominizin büyümesine yardımcı olmak için birçok farklı bina inşa ederek başlayacaksınız, daha fazla bina almak için çıkarabileceğiniz yasaları ve teknolojileri araştıracak veya ekonominizi büyütmenize yardımcı olacak üretim yöntemlerini değiştirmek için teknisyenler bulacaksınız. Savaş odaklı strateji oyunlarının aksine, Victoria 3 bu tarz sosyo-ekonomik ögelere oynanışta büyük ölçüde yer vermesiyle takdirimizi kazandı.
Victoria 1 veya 2’yi oynamadan Victoria 3’ü oynayabilir miyim?
Victoria 3’ü oynamak için serinin ilk iki oyununu oynamış olmanıza gerek yok. Oyunlar benzer olsa da, oynanış açısından oldukça büyük farklılıkları bulunuyor. Hatta Victoria serisini sıkı takip eden oyunculardan bazıları, önceki oyunları oynamadan Victoria 3’ü oynamanın dah aiyi olabileceğini çünkü özellikle ikinci oyunu gördükten sonra Victoria 3’ün beklentileri karşılamadığını söylüyor. O yüzden ilk iki oyunu oynadıysanız da oynamadıysanız da Victoria 3’ü oynamanızın önünde bir engel bulunmuyor.
Oyundaki kaderinizi ve hikayenin gidişatını büyük ölçüde etkileyen unsurlardan biri, oyunu yapay zekası. AI öyle bir kodlanmış ki sen ülkenin bağımsızlığını tehdit etsen de, sınırına dayansan da adamlar diplomatik anlaşmalardan kaçınıyor. Oyun savaş dışı unsurlara bu kadar önem verirken AI’ın sürekli savaşmaya çalışması bazen dengesiz hissettiriyor. AI ile yönetilen devlet ne kadar küçük olursa olsun, param var mı ordum var mı diye hesap yapmadan pat küt savaşa girme derdinde. Bu da özellikle işin diplomasi tarafına ilgiliyseniz ya da daha adil ve zorlu mücadelelerden hoşlanıyorsanız, oyunu sıkıcı hale getirebiliyor. Benzer şekilde, generalleriniz ordu büyüklüklerini karşılaştırmadan, etraflıca düşünmeden sürekli savaşa girmeye yönelik akıl veriyorlar. Bu kadar kapsayıcı ve detaylı bir oyun tasarlayıp, generallere birlik büyüklüğü kıyaslama gibi basit bir fonksiyonun koyulmamış olması, açıkçası bize garip geldi.
Eğer strateji oyunlarına ilgiliyseniz ve Viktorya Dönemi'nde geçen bir oyun deneyimi edinmek isterseniz, Victoria 3 oldukça keyifli bir oyun olabilir. ama eğer diplomasi ve hikayeye büyük önem veriyorsanız ve oynadığınız strateji oyunlarında da olmasını istiyorsanız, beklentilerinizin tam olarak karşılanmayacağını söyleyebiliriz.