Sadece RESMİ sitelerin oyun fiyatlarını karşılaştırır
Kategoriler

Öneriler

Lethal Company
186,40
den başlayan fiyatlarla
Palworld
482,57
den başlayan fiyatlarla
Prison Architect 2
772,30
den başlayan fiyatlarla
Path of Exile İnceleme

Path of Exile İnceleme

Path of Exile tüm modern ARPG türündeki oyunlara taş çıkartan nitelikte bir oyun. Biz de bu içeriğimizde oyuna dair tüm detayları ve artı-eksilerini anlatıyoruz.

Adaya Hoş Geldin Yabancı

Karanlık bir gece. Gözlerinizi açtığınızda Wraeclast’tasınız. Paçavralar içindesiniz. Ağzınızda tuzlu su tadı, gözleriniz yanıyor. Boğulmamışsınız, hayattasınız. Buna ne kadar hayatta olmak denebilirse. Belki de boğulsaydınız daha iyiydi. Bir de bu yetmezmiş gibi yürüyen, şişmiş cesetlerle karşılaşıyorsunuz. Her yerdeler. Hayatta kalmak için onlar tekrardan öldürmek zorundasınız. Bir ölü ne kadar öldürebilirse tabii. Hikâyeniz bu kadar basit başlıyor işte. Tadını çıkarın bu kısmının. Çünkü bundan sonrası gittikçe karmaşıklaşıyor. Sonra bir anda bakmışsınız tanrı öldürüyorsunuz, evrenden evrene geçiyorsunuz falan.

7Çok İyi
  • Sınıfların neredeyse sınırsız olması size sınırsız bir oyun zamanı tanıyor
  • Ücretsiz bir oyun ve oyun içi herhangi bir önemli eşya için para vermenize gerek yok
  • Oyunun topluluğu yeni başlayanlara karşı oldukça yardımcı
  • İyi eşyalar elde etmeniz şansa bakıyor
  • Eşyalar almak ve karakterinizi geliştirmek için hayatsızca tecrübe kasmanız gerekiyor

Path of Exile oldum olası diğer modern ARPG’lerden farklı olmaya çalışmış. Özellikle de hikâyesinin derinliği ve karakterinizin inanılmaz kapsamlı yetenek ağacı sayesinde başarmış. 2013 yılından beri bu özelliklerinin üzerine ekleye ekleye bu oyun türünün diğer oyunlarından, örneğin Diablo 3’ten, çok daha farklı bir yol izlediğini görüyoruz. Deneme yanılma ve devamlı bir gelişim üzerine inşa edilmiş Path of Exile, bir oyun olarak kendi kimliğini oluşturmuş.

path of exile

Zindanları arşınladığınız oyunlara alışıksanız yabana çıkıp önüne geleni öldürme, ganimet toplama kavramı da size yabancı değil demektir. Tam da Diablo tarzı sağ ve sol fare tıkı ile saldırılar yapıp, büyüler atarak hem de. Böyle böyle görevleri silip süpürerek seviye atlayıp, gerçekten de sebepsiz güçlü karakteriniz olur. Path of Exile sürprizlerle dolu. Kendinize oyun içinde bir Canavar Bahçesi yapabilir, kendi saklanma yerinizi oluşturabilir ve yeni kurallar ile gizemlerle dolu bir dünyada oynamaya yeniden başlayabilirsiniz.

Path of Exile tam siz oyun bitti derken önünüze çıkarttığı şeylerle size kendi ağına çekmeyi başarıyor. Bu oyun öyle boş boş oturmanıza izin veren bir oyun değil. Devamlı öldürebileceğiniz yeni bir baş düşman var, öğrenmeniz gereken yeni sistemler çıkıyor veya bir bakmışsın karakterinizin gelişimini tamamlamanız için almanız gereken bir silah var. Hayda! Onun peşinden koşturuyorsunuz.

Path of Exile
Path of Exile
Ücretsiz

Sınırsız İhtimaller

Path of Exile’ın temelinde karakter gelişimi bulunuyor ve karakterinize ait absürt bir büyüklüğe sahip yetenek ağacı da bu gelişmeyi simgeliyor. Hiç bir özelliği olmayan birinden kozmik bir süper kahramana dönüşüyorsunuz. Pasif yetenekler ve Exile’ınızı güçlendirecek çeviklik, zekâ, silah yetkinlikleri, büyü hasarı ve benzeri istatistikleri bu ağaçta bulmanız mümkün. Sizi uyarmalıyız ki gerçekten çok fazla yetenek var ve bir noktada yetenekleri karıştırmaya başlıyorsunuz.

path of exile steam

Oyun başında seçebileceğiniz 7 karakter sınıfı bulunuyor. Misal, büyü yapan bir Witch sınıfı var. Dayanıklı Marauder var. Klasik ok ve yay kullanan bir Ranger olabiliyorsunuz. Bunlar oyuna başlarken yetenek ağacının neresinden başlayacağınızı belirliyor. Yeni yetenek puanları kazandıkça ağaçta nerelere yöneleceğiniz de size kalmış. Birinin Marauder’ı iki elinde kılıç tutan bir yıkım makinesi olabiliyorken, başka birinin Marauder’ı saf kas gücündense büyü kullanan elemental bir şaman olabiliyor. Yetenek ağacında aldığınız yeteneklerle yaratacağınız karakterin seçebileceği sınırsız seçenek var.

Egzotik karakterler Path of Exile’ın olmazsa olmazı. Build teorisyenleri oyun çıktığı günden beri dur durak bilmiyorlar. Yaptıkları buildler Ascendancy sınıfları çıktığından beri git gide daha da çılgın oluyot. Resmen deli işi. Ascendancy sayesinde Scion hariç her sınıfın üç alt sınıf seçeneği var. Scion’a da her sınıftan yetenekler çekmesine izin veren bir özel bir sınıf geliyor. Bu yüksek kademeli güçlere erişebilmek için bir takım denemeleri ve zindanları geçmeniz gerekecek. Bu zindanlar ve denemelerden de Ascendancy puanı kazanacaksınız.

Bu Ascendancy sınıfları neredeyse sınıfları olmayan oyun sisteminin odak noktası olurken Exile’ınızı yaratırkenki özgürlüğünüzü koruyor. Ascendancy yetenek ağacı, korkunç büyüklükteki normal yetenek ağacından daha küçük olmasına rağmen tek bir alt sınıfa bile ilerleyebileceği çoklu dallar sunuyor.

path of exile oyun

Buildler

Örneğin diyelim ki bir Hierophant oynuyorsunuz. Hierophant, Templar’ın Ascendancy sınıflarından biri. Bu sınıf neredeyse sadece totemleri kullanan bir build kullanmanıza olanak tanıyor. Böylelikle siz etrafta yaratıklardan sakınıp boş boş takılıyorken totemleriniz ve ara sıra çağırdığınız yaratıklar sizin yerinize işinizi hallediyor.

Bu dövüşleri kenardan izlemek de tamamen farklı bir tecrübe. Zamanla bu etkileyici güç gösterilerine alışıyorsunuz. Path of Exile’ın iyi yanlarından biri de bu curcunaya ne kadar alışırsanız alışın oynayış tarzınıza göre deneyebileceğiniz bir sürü build olması. Oyunu oynayış tarzınıza göre bulabileceğiniz zilyon tane build var. İsterseniz düşmanlarınızın kafasını çekiçle ezebilir veya bir iskelet ordusu kaldırıp sizin için savaşmalarını emredebilirsiniz. Hatta size vurulan hasarın yansıtılmasını temel alan AFK buildler bile var. Baya durduğunuz yerden düşmanların karşınızda eriyip gitmesini izleyebiliyorsunuz.

Bu zaten göz korkutucu bir yetenek ağacını daha da karmaşık hale getirse de, Path of Exile'ın yeni oyuncular için bir sürü build ve build yapma rehberleri bulunuyor. Path of Exile’ın ayrıntılı ancak çözümlemesi zor ilerleme sistemlerini anlatıyorlar. İnternet üzerinden de envai çeşit build rehberi bulmanız da mümkün.

Hâliyle sınıflar ve altsınıflar bu kadar çeşitliyken oyuna başladığınızda birilerinden öneri almak oldukça işe yarıyor. Oyuncular mümkün olduğu kadar size rehberlik etmeye çalışıyor fakat her zaman kesin bir sonuca ulaşmak mümkün değil. Rehberler birbiriyle çelişiyor, yeni başlayanlar için olan rehberler bile o kadar jargon dolular ki yeni başlayan bir oyuncuysanız onları çözene kadar ağlama krizleri geçirebiliyorsunuz. Path of Exile belki de bu konuda biraz daha yardımcı olabilirdi yeni oyunculara karşı.

Oyunun bir kere bir ucundan tuttunuz mu bir daha diğer RYO karakterlerinin seviye atlamasına aynı gözle bakamayacaksınız. Bazı yetenekler karakterinizi önemli ölçüde değiştirebilecek güçlü bir yetenek gibi gelmiyorsa bile bazı buildlerde değişiklikler yaparak çok daha güçlü hale getirebiliyorsunuz. Taş yuvaları bunda büyük bir rol oynuyor ve yetenek ağacındaki belirli düğümlere fiziksel taşlar eklemenize ve güçlü bonuslar vermenize izin veriyor. Tek bir taş ile bir sınıfı tamamlayabilir böylelikle yuvaların kilidini açabilir ve çok erkenden yeteneklere sahip olabilirsiniz.

Hazır Path of Exile’daki parlak şeylerden konuşuyorken bahsetmeden geçmeyelim. Oyunun yetenek taşları en yıkıcı yanlarından biri. Path of Exile'ın sınıfları yapılandırılmış oyun tarzları olmadığından her birine önceden belirlenmiş yetenekler verilemez. Bunun yerine aktif yeteneklerinizi yetenek taşları yağmalayarak elde edersiniz. Tabii bunu darken istatistik gereksinimlerini karşıladığını varsayıyoruz.  Bir yetenek taşı kullanmak için onu karşılık geldiği renkteki eşya yuvalarına yerleştirmeniz gerekir. Bazı eşyalarda herhangi bir yuva bulunmazken, daha yüksek düzeydeki eşyalarda bu sayı altıya kadar çıkabilir. Bu da söz konusu eşyaları son derece nadir hale getirir.

path of exile

Aslında bir açıdan baktığınızda yetenek taşları büyü üretmek gibidir. Bir eşyadaki yuvalar bağlantılıysa birden fazla taşı bir araya getirebilirsiniz ve bu taşlar birbirlerinin etkilerini paylaşırlar. Biraz önce bahsettiğimiz Hierophant’ı örnek alalım. Hierophant bir büyüyü Büyü Totem Desteği taşlarını birleştirerek totemler oluşturur. Ateş topu atmak yerine bir totem çıkarırsınız ve bu totem ateş topunu sizin için atar. Böylelikle siz de şeytanlara karşı hayatta kalmaya odaklanabilirsiniz. Siz ne kadar bağlantı yaparsanız o kadar fazla seçeneğiniz olur. Gittikçe karmaşıklaşan sinerjileri olan her türden yepyeni büyüler yaratabilirsiniz.

Böyle böyle gelişe gelişe bir bakmışsınız tek başınıza dünyaları yok ediyorsunuz. En azından büyü yaparken öyle görünüyorsunuz. Path of Exile’ı korkunç güçlü kahramanlar yaratabildiğiniz bir laboratuvar olarak düşünün. Bu kahramanları yaratıp denemek üzere düşman yaratıkların üzerine salıyorsunuz. Zavallı yaratıkçıklar. Belki o kül ettiğiniz yılanın bir yerlerde yumurtaları vardı. Yumurtalarından çıkıp “Anne, anne” diye bağırdıklarında ne diyeceksiniz. Büyük ihtimalle hiçbir şey. Çünkü onları da yaktınız. :’( Düşmanlar bazen gerçekten zorlu oluyor, sizinle başa çıkmaya çalışıyorlar ama nafile. Path of Exile'ın en zorlu baş düşmanları, klasik RYO düşmanlarından çok bullet hell shoot em up oyunu düşmanlarına benziyor.

E Abi Biz Yaratık Kesecektik?

İlk başta 3 Bölüm ile başlayan 10 bölümlük bu macera ağır zırhlı bir arkeolog gibi dünya tarihine dalmanızı sağlayacak gotik bir boğuşma. Sahilde gözlerinizi açtıktan sonra bir bakıyorsunuz şeytan ve tanrılarla savaşıyorsunuz. Sonra bir şeyler oluyor ve rüya âlemlerinden oluşan çoklu evrenler üzerine kadim varlıklarla savaşıyorsunuz.

Yeni ekipman peşinde koşmak size Path of Exile’a bağlayan şeylerden biri olacak. İnanılmaz çeşitli istatistikler var ve Exile’ınız ekipmanlarını kuşanırken özel eşya güçlerini de hesaba katmanız lazım. Envanteriniz eşya seçenekleriyle dolup taşacak. İyisiyle de kötüsüyle de. Niteliği değil de niceliğin öne çıktığı bir şey. RNG sağ olsun, düzgün ekipman düşürmek hiç de kolay değil.

Tabii bütün bu acılardan uzak durabilmeniz için yöntemler de var. Eşyaları geliştirip dönüştürebiliyorsunuz, kehanet kartları koleksiyonu yapıp bu kartları benzersiz eşyalar için takas edebiliyorsunuz. Hatta zanaatkârlık bile yapabiliyorsunuz. Bunlar da size karakterlerinizin ekipmanları üzerinde daha fazla kontrol sağlamanıza yarıyor. Öyle bir takas sistemi var ki oyunda takas ekonomisi tek bir para birimi yerine çeşitli mallara dayalı (Path of Exile'ın altın gibi standart bir para birimi yok). Eskiden oyuncuların doğrudan birbirleriyle ticaret yapmaları veya üçüncü taraf sitelerini kullanmaları gerekiyordu. Grinding Gear bunun üzerine bir ticaret merkezi oluşturdu. Bu merkez eşyaları listeler ve satıcıların çevrimdışı mı yoksa AFK mi olduğunu gösterir bu da onlarla bağlantı kurmanızı kolaylaştırıyor.

path of exile

Biraz uğraş gerektiriyor tabii, ama eskisine göre bin kat daha iyi. İstediğinizi tek bir düğme ile satın alabildiğiniz bir müzayede evi var. Hem de insanlarla iletişime girmenize gerek bile kalmıyor, NPC’lerle işlerinizi hallediyorsunuz. Takasla özel olarak uğraşmayan oyuncular için çok da üzerine düşülecek bir özelik gibi görünmüyor.

Oyun Sonu

Path of Exile'ın son bölümlerine yaklaşırken, oyun sonu Atlas of Worlds'e erişim sağlayabiliyorsunuz. Büyülü haritalar bularak rüya âlemlerine, rastgele zindanlara, girebiliyorsunuz ve düşvari çoklu dünyalarda savaşıp git gide daha da güçleniyorsunuz. Güçlü eşyalar elde ederek ve karakterinizi güçlendirerek daha yüksek seviyeli haritalarda önünüze geleni kesebilecek hale geliyorsunuz.

Bu da bölümler ve oyun sonu arasındaki kopukluğu gideriyor. Daha önce olmayan bir bütünlük hissi veriyor size. Sanki 11. Bölümü oynuyormuşsunuz gibi. Sanki bekleme odasında Grinding Gear’ın yeni güncellemeyi yapmasını bekliyormuşsunuz gibi hissettirmiyor. İki fraksiyon arasında, araya girmeniz gereken bir savaş var, dolusuyla benzersiz canavarlar ve ganimetler var.  Oyuna dönüp oyunun geri kalanını gözden geçirmek için hâlâ birçok nedeniniz varmış gibi hissediyorsunuz.

Oyna Oyna Bitmiyor

Path of Exile oyuncuları League sistemi ile oyuna tekrardan başlamaya teşvik ediyor. Standart ve kesin ölümün olduğu Hardcore versiyonlarının yanında oyunu kökünden değiştiren, hatta bambaşka bir oyun yapan League’ler var.

Örneğin Bestiary League oyuna adeta Pokemon ve Monster Hunter esintisi katarak oyunculara vahşi doğada yaratık yakalama imkânı veriyor. Yakalanan bu canavarlar, gizemli bir NPC aracılığıyla ışınlanabileceğiniz kullanışlı bir hayvanat bahçesinde saklanıyor. Yepyeni biricik dostlarınızı ziyaret etmek için hayvanat bahçesine gidebilir veya onları ganimet için ayine kurban edebilirsiniz. Yeni bir çift ayakkabı mı lazım? Katliam zamanı!

League’lerdeki değişiklikler çok çeşitli ve kaçırılması imkânsız oluyorlar. Oyuncuları avlayan ölümsüz suçlulardan, yerde açılan ve korkunç cehennem yaratıkları kusan çatlaklara kadar bir sürü “seçenek” var. League’ler geçici olsa da tıpkı bir deney gibi kullanılıyorlar. League’lerin bazı özellikleri kalıcı olabiliyor.

path of exile oyun inceleme

Path of Exile yayımlandığı günden beri kendini geliştirmeyi asla bırakmayan bir oyun. 8 yıl sonra bile hâlâ aktif bir topluluğa sahip. Ek paketleri tamamen ücretsiz. Para harcamadan oldukça eğlenebileceğiniz ve size sınırlamayan nadir oyunlardan biri.

Oyuna para verdiğinizde biraz hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz var. Örneğin kozmetik bir zırh setini 45$’a bulabiliyorsunuz. Ki bu TL olarak düşününce çok daha korkunç bir miktara denk geliyor.  20$’a da zırhlar var, indirimleri takip etmeniz gerekebiliyor. Eşyalarınızın parlamasını mı istiyorsunuz. 10$ lütfen. Paranızın karşılığını tam olarak alamıyormuşsunuz gibi geliyor.

Path of Exile’I bir sure bıraktıktan sonra geri döndüğünüzde oynadığınız oyundan farklı bir oyunla karşılaşmanız mümkün. Yeni sistemler olsun, League’ler olsun hep kendini geliştiren ve yenileyen bir oyun. Ne olursa olsun ganimet için zindanların içinden geçmek ve korkunç büyüler yaparak orduları yok etmek üzerine bir oyun olma özelliğini kaybetmiyor. Yıllarca yapılan güncellemeler ve eklenen yeni özellikler Path of Exile’ı 8 yıl sonra bile oynanabilir bir oyun yapıyor.

Path of Exile yayınları