Sadece RESMİ sitelerin oyun fiyatlarını karşılaştırır
Kategoriler

Öneriler

Lethal Company
183,51
den başlayan fiyatlarla
Palworld
445,50
den başlayan fiyatlarla
Prison Architect 2
Marvel's Avengers İnceleme

Marvel's Avengers İnceleme

Marvel’s Avengers kampanyasının -monoton görevlere geçmek üzere- sona ermesi birçok süper kahramanın ikili hayatını düşünme fırsatı tanıyor. Avengers, kampanya için en dar ve gösterişli spandeks kostümlerini giyip hareketleriyle göz boyasa da macera bittiğinde çoklu oyuncu odaklı bir finale uzanan günlük rutine dönerek kalabalığa karışıyor. Zararsız ama ünlü süper kahraman yıldızları dışında göze çarpmayan bir iş.

Marvel’s Avengers’ın sinir bozucu yanı, ilk birkaç saatte, oyunun olabileceği şeye (görsel anlamda göz kamaştıran ve tatminkâr bir maceraya) dair ipuçları vermesi. Fakat sonrasında işlevsel ve pek de özgün olmayan bir görevler silsilesinin deneyimi ele geçirmesiyle birlikte, zamanınızın çoğunu geçireceğiniz asıl oyunun bu olduğunu fark ediyorsunuz.

7Çok İyi
  • Güzel işlenmiş hikaye modu
  • Oyuncu istediği karakteri seçip oynayabiliyor
  • İlginç dövüş mekanikleri
  • Hayranları memnun etmeye odaklı karakter tasarımları
  • Çok fazla ipucu veriyor
  • İşlevsel ve özgün olmayan görevler
  • Gereğinden fazla yakın kamera açısı
  • Dengesiz güç seviyesi

Kampanya ve Hikaye

Kampanya basit bir hikâyeyi takip ediyor. Gelecekteki Ms. Marvel Kamala Khan, “Inhumans” adlı yeni bir süper kahraman dalgası yaratan bir felaketin ardından Avengers’ı tekrar bir araya getirmeye çalışır. AIM’in Yüce Bilim İnsanı Monica Rappaccini ve robot ordusunun yardımıyla tüm Inhumans’ı yok etmeye niyetli, küçük uzuvların çıktığı uçan kafasıyla MODOK’la karşı karşıya kalıyorsunuz.

Güzel yazılmış, hareketlendirilmiş ve seslendirilmiş sıradan bir Marvel hikâyesi. Kendinizi ara sahneleri ve oyun içi atışma anlarını heyecanla beklerken bulmak mümkün.

Marvel's avengers oyun steam

Bruce Banner ve Kamala Khan arasındaki ilişki de çok güzel keşfedilmiş. Banner’ın güvensiz beden dili ile (cıvıl cıvıl gençlik iyimserliğine şu sıralar fazlasıyla ihtiyaç duyduğumuz) Khan’a gösterdiği kızgınlık ve babacan ilgi, seslendirme ve hareket yakalama alanlarında tam anlamıyla ustalık dersi veriyor. Yeni tanıştığınız Khan’ın sinir bozucu olabileceğini ama ikna edici karakterinin zamanla hikâyeye çok güzel uyum sağladığını zarif bir şekilde gösteriyor.

Marvel's Avengers
Marvel's Avengers

Kampanyanın tanıtması gereken büyük isimlerin sayısı düşünüldüğünde, tüm ilişkilere bu kadar dikkat edilmemiş olması anlaşılabilir bir durum fakat Avengers’ın uçan komuta merkezini hayata döndürürken karşılaştığınız her karakter hâlâ oldukça eğlenceli. Düşman MODOK -ve her sahnede daha da büyüyor gibi görünen sivilceli, devasa kafası- muhteşem bir şekilde canlandırılmış. Söz konusu performans, Marvel’ın en sersem görünümlü kahramanlarından birini unutulmaz ve esrarengiz derecede tatlı dilli bir düşmana dönüştürüyor.

Marvel's Avengers oyun inceleme steam

Görevler

Fakat Avengers’ın Chimera gemisine bindiğinizde, yayıncının sizi “uzun oyun”a çekmeye çalıştığı gerçeği biraz fazla göze batıyor. Dilediğiniz Avengers kahramanını seçerek güvertede gezinip satıcılardan zaman sınırlı sınavlar alabiliyor, gerçek veya oyun içi parayla teçhizat satın alabiliyor ve haritayı kullanarak dünyadaki birkaç biyoma yayılmış görevlere rahatça gidebiliyorsunuz. Bunların bazılarını tek başınıza, bazılarını ise yapay zekâ veya çevrim içi oyuncular tarafından kontrol edilen (en fazla üç) Avengers ile birlikte yapıyorsunuz. Mümkün olan yerlerde diğer oyuncularla oynamakta fayda var; iletişim kurmaya veya dengeli bir ekibe pek ihtiyaç duyulmaması da görevlerin ve dövüşün basitliğini ispatlar nitelikte.

Dövüş Mekanikleri ve Ekran Göstergeleri

Dövüş mekanikleri ise jonglörlük, asılı kalan hava saldırıları ve hafif-ağır kombolar gibi klasik hamleler ile Arkham oyunlarının karşılık-verip-kaçınma tarzını ilginç bir üslupla bir araya getiriyor (hatta bir yerde, kalkanlı bir düşmanın kalkanını kırmak için üzerinden atlıyorsunuz). Ekranın kenarındaki küçük ikonlar bir roket veya lazerin karakterinizi havaya uçurmaya ne kadar yakın olduğunu gösterirken düşmanların yakın saldırıları renkli çemberler ile ima ediliyor ve size kaçınma ya da bertaraf etme şansı tanıyor. Yeterince saldırıda bulunabilirseniz öfke metreniz doluyor ve Iron Man’in Hulkbuster mekasını çağırması veya Ms. Marvel’ın tuhaf ve dalgalanan bir balonu andıran, uzun uzuvlu bir deve dönüşmesi gibi muhteşem özel hareketleri açabiliyorsunuz.

Marvel's avengers steam oyun inceleme süper kahraman oyunu

Söz konusu ikonlar düşünmek için bir fırsat sunsa da, ekranınızı mekanik düşmanlarından ve Avengers’dan dostlarınızın özel hareketlerinden ibaret bir konfetiyle dolduruyor ve bazen ne oyuncu ne de oyun bu uyarılara yetişemiyor. Üstelik düşmanların hareketlerini söyleyen bu çok önemli işaretler her zaman tutarlı olmuyor. Kamera açısı da gereğinden fazla yakın. Hulk’un sırt kaslarını takdir edebilmek için ideal ama itişme sırasında alan kullanırken pek de kullanışlı değil.

Karakter Tasarımları

Grubun hızlı kahramanları Ms. Marvel ve Black Widow ile oynamak, Hulk’un hâlihazırda yavaş olan animasyonlarla ve süzülmeli zıplama fiziğiyle senkronize olamayan hantal tarzından çok daha iyi hissettiriyor. Iron Man ve Thor gibi yüksekten uçan kahramanlar ise dostlarınızın tepesinden dövüşe rahatça katılmanızı sağladıklarından kesinlikle heyecan verici. Ne yazık ki havada yapılan ince manevralar ve saldırılar, yakın dövüş hareketlerine kıyasla meşakkatli ve daha zayıf kalıyor. Uçmak keyifli olabilir ama asıl aksiyon yerde gerçekleşiyor.

Fakat hayranları memnun etmeye odaklı bu oyunda her bir süper kahramanı -dengeyi kırma pahasına da olsa- eşsiz kılmak için kesinlikle bir çaba sarf edilmiş. Karakterler filmlerden hatırladığınız ya da çizgi romanlarını okurken hayal ettiğiniz gibi hareket edip saldırıyorlar; Hulk’un son derece ilgisizce, ayağının ucuyla sandıkları açması gibi. Böyle küçük anlarda ve birkaç karşı hamle ve infazı arka arkaya denk getirip kahramanın özel hareketiyle hadlerini bildirdiğiniz görsel cümbüş sırasında, süper kahraman hayali başarıyla parıldıyor.

Seviye Kısıtlaması

Daha büyük sorunlar daha ileride karşınıza çıkıyor. Görevler dünyanın dört bir yanına yayılmış olabilir ama seviyelerin kendisi seyrek kar/orman/şehirde geçiyor; suratsız robotların koruduğu metal sığınaklara gizli sandıkların peşine düşüp ana hedefi tamamlamaya çalışıyorsunuz ki bu da genellikle Battlefield’da olduğu gibi birkaç yapıyı yok etmeyi veya bazı kontrol noktalarını tutmayı kapsıyor.

Oyun, tuhaf platform segmentleri ve (sonsuz zulalar arasında biraz daha iyi olan) SHIELD zulası avı ile işe heyecan katmaya çalışsa da etrafta koşup duran zarif animasyonlu ve tasarımlı süper kahramanlara kıyasla görsel anlamda çirkin ve tekdüze görünüyorlar.

Marvel's avengers oyun inceleme

Ayrıca bir sebepten, çeşitli görevler için gerekli “Güç” seviyesinin karman çorman oluşu üstlenebileceğiniz görev sayısını kısıtlıyor. SHIELD’ın günlük görev olarak sunduğu (ve SHIELD’la olan grup derecenizi iyileştirerek kilitli teçhizatlar vs. almanızı sağlayan) bir lider dövüşü görevini alacakken onlarca seviye aşağıda olduğunuzu fark edebiliyorsunuz. Bu tür eksiklikler ilerleyen aylarda düzeltilebilir ama şu anki hâliyle son oyunun önemli bir bölümü seviyeyle kısıtlanmış durumda.

Geliştirmeler ve Görevler

Tekrar Chimera’ya dönecek olursak günlük görevlerin meta oyunu, bitmek bilmeyen (ve günlük “spesiyal” eşyalara sahip) ekipman geliştirmeleri ve görevler kampanya sonrası bilhassa dikkat çekiyor. Kampanyaya özel görevler ve onları sonlandıracak bir hikâye olmayınca monotonluk hissi ağır basıyor. Görevleri tekrar tekrar yapmanın, ekipmanlarınızı geliştirmenin ve karakterinizi daima iyileştirmenin takıntılı bir geri besleme döngüsü olsa da bu ekipman geliştirmelerini göremiyorsunuz bile. Görülebilen tek estetik değişiklik farklı kostümler -ki onları bulmak da zor- ve genellikle daha üst seviyelerin ya da gerçek paranın açabileceği bir kapının ardında kilitliler.

Tamamıyla kozmetik amaçlı olan ve “emote” da barındıran mikro hareketlerin, isim levhalarının ve infaz animasyonlarının kötü bir yanı yok ama son oyuna katkıda bulunan bir tatmin sağladıkları da söylenemez.

Son Oyun

Belki de detaylı bir tek oyunculu kampanya Avengers’ın pazarlama hedeflerini tatmin etmeye asla yetmeyecek. Hikâye Marvel’ın sinema kanonuna yaraşır ustalıkta olsa da fazla kısa ve hâlihazırda tam gelişmemiş bir hizmet-olarak-oyun için parlak bir paket olmanın ötesine geçemiyor.

Tabii oyunun yeni başladığı ikazında bulunmak ve çevrim içi odaklı birçok oyunun yavaş başladığını da hatırlatmak gerek. Dövüş sisteminde yeterince kombo yer alıyor (özellikle de indirilebilir içerik olarak tanıtılan yeni kahramanlarla birlikte) ama asıl hayal kırıklığı görev tasarımı ve zula döngüsünde yaşanıyor. Oyunculardan beklenen uzun vadeli yatırımı haklı çıkaracak kadar güçlü ya da çeşitli değil.

Oyunun erken satışlarına bakıldığında 14 saatlik bir kampanya ile “En sevdiğiniz süper kahramanlar burada ve muhteşem görünüyorlar”ın ötesinde bir gerekçeye ihtiyaç duyulmadığı görülebiliyor. Fakat Marvel’s Avengers sadık hayranları memnun etmek ve oyuncu kitlesini genişletmek istiyorsa vibranium iskelet armatürüne daha çok katman eklemeli. Oyun, kampanyadaki anlatı becerisinin bir kısmını son oyuna aktarabilse çok iyi olacak.

Marvel's Avengers yayınları