Baldur’s Gate 3 Irk ve Sınıf Rehberi
Savaşmaktan ve düşmanlara hasar vermekten çok diyalogların ve verdiğiniz kararların önemli olduğu bir oyun arıyorsanız Baldur’s Gate 3 denemeniz gereken bir oyundur. Üstelik oyun tamamen Türkçe dil seçeneğiyle çıkış yaptı.
Baldur's Gate 3 Irklar
Baldur’s Gate 3 oyununu açtığınızda ilk olarak karakter yaratma ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda önceden hazırlanmış karakterlerden birini seçebilir ya da kendi karakterinizi oluşturabilirsiniz. Eğer daha önce Divinity: Original Sin 2 oynadıysanız bu karakter yaratma ekranına aşinasınız demektir. Karakter yaratma ekranında seçebileceğiniz farklı özelliklere sahip 11 ırk mevcuttur. Bu ırklar sırasıyla:
- Elf
- Tiefling
- Drow
- İnsan
- Githyanki
- Cüce
- Yarı-Elf
- Buçukluk
- Gnom
- Ejderdoğan
- Yarı-Ork
olarak sıralanabilir. Her ırk kendi görünümüne, yeteneklerine ve pasif bonuslarına sahiptir. Örneğin Elfler, Yarı-Elfler, ve Cüceler gece görüşü yeteneğine sahiptir. Ayrıca seçtiğiniz ırka göre oyun içinde ayrımcılığa uğrayabilirsiniz. Örneğin şeytan ve insan birleşiminden ortaya çıkan Tiefling ırkını seçerseniz karakteriniz şeytana benzediği için toplumdan dışlanacaksınız.
Baldur's Gate 3 Sınıflar
Hangi ırkla oynuyor olursanız olun oynanışınızı ve deneyiminizi büyük ölçüde değiştirecek seçiminiz karakterinizin sınıfıdır. Baldur’s Gate 3 oyunculara 12 farklı kullanılabilir ana sınıf sunmaktadır.
Barbar
Diğer oyunlardan da aşina olduğunuz barbar sınıfı hafif zırh giymesi, öfke biriktirip güçlenmesi ve rakibe kitle kontrol etkileri uygulamasıyla bilinmektedir. Barbar sınıfı için ihtiyacınız olan kabiliyetler kuvvet, dayanıklılık ve çevikliktir. Barbar sınıfı ön saflarda yakın dövüş silahlarıyla hasar vermeye odaklandığı için dayanıklılık ve kuvvet kabiliyetleri onun için birincil önceliktedir. Barbar sınıfı çift elli kılıç, çift elli balta ikili balta gibi silahlar kuşanabilir.
Ozan
Lavta, Lir, Keman, Flüt ve El Davulu enstrümanlarından birini seçerek oyuna başlayabildiğiniz Ozan sınıfı destek tipi bir büyücüdür. Ozan sınıfının büyüleri genellikle düşmanları kışkırtmaya, uyutmaya ya da etkilemeye yöneliktir. Grubun en konuşkan ve en eğlenceli karakteri olan Ozan sınıfı oyunda her gün sınırsızca kullanabileceği iki bazbüyü ile ve her gün sınırlı kullanabileceği dört büyü ile başlar. Büyüleri ve bazbüyüleri istediğiniz gibi seçebilir ve oyunun ilerleyen kısımlarında değiştirebilirsiniz.
Ruhban (Cleric)
Gücünü iyi tanrıların kutsamalarından alan Ruhban sınıfı içinde bulunduğu dünyayı gücünü aldığı tanrının bakış açısından görmesi gerektiği için irfan kabiliyeti yüksek bir sınıftır. Bu sınıf seçtiğiniz ilaha ve alt sınıfa göre destek büyüsü, alan büyüleri, hasar büyüleri gibi çeşitli kategorilerde büyü kullanabilir. Ruhban sınıfı her gün sınırsızca kullanabileceği 3 farklı bazbüyü seçebilir. Eğer masaüstü rol yapma deneyiminiz yoksa ve izometrik taktiksel rol yapma oyunlarında yeniyseniz bu sınıf oynaması zor sınıflardan biridir.
Druid
Druid sınıfı doğanın enerjisini kullanarak büyü yapan ve gerektiğinde ayı ve kurt gibi hayvanlara dönüşebilen bir sınıftır. Başka bir deyişle Druid sınıfı toprak, hava, ağaç gibi elementsel büyülerde iyidir. Druid sınıfı insanlarla içli dışlı olmak yerine doğada vakit geçirmeyi tercih eder. Bu sınıf dünyayı doğanın bakış açısından değerlendirdiği için yüksek İrfan kabiliyetine sahiptir. Ayrıca büyülere ek olarak dönüşüp yakın dövüşe de girebildiği için en önemli ikinci kabiliyeti dayanıklılıktır. Druid sınıfı her gün sınırsızca kullanabileceği iki farklı bazbüyü ile oyuna başlar.
Dövüşçü
Barbar sınıfıyla benzer özelliklere sahip olan Dövüşçü sınıfı ağır zırh giymesi ve taktiksel savaşma stiliyle ünlüdür. Dövüşçü sınıfını seçtiğinizde bir adet dövüş stili seçebilirsiniz. Bu dövüş stilleri sırasıyla okçuluk, savunma, düello, büyük silahlı dövüş, koruma ve çifte silahlı dövüş olarak altıya ayrılır. Her sınıf kendi özgün dövüş stiline ve silah uzmanlığına sahiptir.
Keşiş
Rol yapma evreninin yumruk yumruğa dövüş denildiğinde akla gelen ilk sınıfı olan keşişler yüksek çevikliğe ve dayanıklılığa sahiptir. Keşiş sınıfı iç enerjisini dövüş sanatlarıyla birleştirerek düşmanları etkisiz hale getirmek üzerine yoğunlaşır. Oyunun en eğlenceli sınıfı diyemem ama dövüş sanatı severler için ideal bir sınıftır.
Paladin
Ruhban (Cleric) sınıfını ilahların büyücüleri olarak düşünürsek Paladin sınıfı da ilahların şövalyeleridir. Bir paladin hayatı boyunca takip edeceği bir düstur ve ilah seçerek o ilahın değerlerine göre dünyayı yargılar. Eğer bir Paladin kendi düsturuna uygun olmayan davranışlar sergileyen canlılarla karşılaşırsa onları uyarmakla ve doğru yola sokmakla yükümlüdür. Ayrıca karanlık günlerde umut ışığı olan çoğu kahraman da Paladin sınıfındadır. Paladin sınıfı ön cephede savaştığı için yüksek kuvvet kabiliyetine sahiptir. Sosyal ilişkiler, insanları etkilemek ve kılıç tutan elini güçlendirecek büyüler yapmak için de Karizma kabiliyeti yüksek bir sınıftır. Rol yapma oyunlarında karizma kabiliyeti bir karakterin dış görünüşü kadar içindeki gücü/inancı da temsil eder.
Kolcu
Eğer Baldur’s Gate 3’ü okçu sınıfıyla oynamak istiyorsanız Kolcu sınıfını tercih edebilirsiniz. Bu sınıf yay ve kılıç kullanmakta iyi olduğu kadar dünyayı ve araziyi keşfetmekte de iyidir. Bir rotaya giden yan yolları bulabilir, ormanda yönünüzü belirleyebilir ve düşman izlerini önceden fark edebilirsiniz. Kolcu sınıfının iyi olduğu kabiliyetler çeviklik ve irfandır. Kolcu sınıfı herhangi bir ırkı baş düşman olarak belirleyebilir. Böylece o ırktan düşmanlara daha fazla hasar verebilirsiniz.
Düzenbaz
Suikastçı, hırsız, haydut, serseri gibi çeşitli çevirilere sahip olan düzenbaz sınıfı yüksek çeviklik kabiliyetleri sayesinde bir görevi tamamlamanın alternatif yönlerini keşfetmekte uzmandır. Ayrıca bu sınıf hırsızlık, suikast, gizlilik, kapkaç, kumar, yerel ağız gibi alternatif yeteneklere sahiptir. Eğer bir şehirde en belalı mahalleyi güvenle geçmek istiyorsanız partinizdeki düzenbaza güvenmeniz gerekir. Bunun dışında düzenbaz sınıfı gizlen-saldır-tekrar gizlen şeklinde bir oynanışa sahiptir ve kısa yay, arbalet, hançer gibi silahlar kullanır. Düşük dayanıklılığı sebebiyle ilk seviyelerde güçsüz olsa da hasarını ikiye katlayan pasif yetenekleri kazandıkça partinin en yüksek hasar çıkaran sınıfına dönüşecektir
Sihirbaz
Sihirbazlar kanlarından ve genetiklerinden gelen büyü gücünü kullanan bir sınıftır. Onu diğer büyücülerden ayıran en büyük özelliği duygusal anlarda ve umutsuz durumlarda daha güçlü hale gelmeleridir. Sihirbaz sınıfı orta çeşitlilikte büyü havuzuna sahip olsa da güçlü yıkım büyüleri konusunda uzmandır. Ayrıca bu sınıf karizma kabiliyeti yüksek sınıflardan biridir.
Hatırlarsanız karizma kabiliyeti sadece dış görünüş değil iç gücü de artıran bir kabiliyettir. Bu sınıf her gün sınırsızca kullanabileceği 4 bazbüyü ve sınırlı kullanabileceği 2 büyü seçerek oyuna başlayabilir. Sihirbazların büyü sayısı az olsa da yıkıcı büyü çeşitlerine sahiptir.
Sehhar (Warlock)
Ruhban (Cleric) sınıfıyla benzer özelliklere sahip Sehhar sınıfı anlaştığı şeytan ya da kötü tanrıların güçleri sayesinde rün ve büyü kullanabilir. Sehhar’lar diğer büyü sınıflarına göre daha az büyü kullanabilir fakat her büyüsü büyük alansal yıkıma yol açabilir. Bir sehhar oynuyorsanız öncelikle anlaşma yapacağınız bir tanrı seçip onun düsturlarına göre yaşamanız gerekecektir. Sehhar sınıfı yüksek karizmaya ve ortalama dayanıklılık, çeviklik ve zekâ kabiliyetine sahiptir. Son olarak Sehhar sınıfı her gün kullanabileceği 2 bazbüyü ve sınırlı kullanıma sahip 2 büyü seçerek oyuna başlayabilir.
Büyücü
Sihirbaz sınıfının aksine Büyücü sınıfı Baldur’s Gate evreninin mühendisleridir, büyüyü araştırır ve formüllerle büyü kullanırlar. Büyücüler kulelerinde ve akademilerinde büyü ile teknolojiyi birleştirerek deneyler yaparlar. Ayrıca onlar halkı ve insanları yönetmek konusunda da beceriklidir. The Withcer 3 oynadıysanız Triss ve onun büyücü loncasını biliyorsunuzdur, onlar bu sınıfa dahil büyücülerdir. Başka bir deyişle Büyücü sınıfı büyülerin matematiğini ve mühendisliğini analiz ederek her durumda kullanabilecekleri büyüler yaratırlar.
Her büyücü 2. Seviyede büyülerinin kategorisini etkileyen Sakınma, Oluşturma, Ölüm Büyüsü, Çağırma, Efsun, Kehanet, İllüzyon, Dönüştürme seçenekleri arasından bir okul seçebilir. Büyücü sınıfı her gün sınırsız kullanabileceği 3 bazbüyü ve sınırlı kullanabileceği 6 büyü ile oyuna başlar. Ayrıca onların zekâ ve dayanıklılık kabiliyetleri yüksektir.
Baldur's Gate 3 Hangi Sınıfı Seçmeliyim?
Eğer Baldur’s Gate 3’ün en güçlü sınıfını seçmek istiyorsanız üzülerek belirtiyoruz ki en güçlü sınıf kavramı bu oyunda mevcut değildir. Her sınıf oyunun farklı kısmında işlevselken farklı alanlarda işe yaramaz olabilir. Örneğin arka sokakları ve kirli işleri iyi bilen Düzenbaz sınıfı iş bire bir savaşmaya ve hasar almaya geldiğinde bağırarak yok olabilir. Ayrıca savaş alanında taş üstünde taş bırakmayan Paladin sınıfı zekâ gerektiren bulmacaları çözemez ve ormanda hızlıca kaybolabilir.
Bu sebeple özelliklerini ve yeteneklerini en çok beğendiğiniz sınıfı oynamanızı tavsiye ederiz. Eğer bu tür bir oyunu ilk kez deneyimleyecekseniz Barbar, Dövüşçü ve Paladin gibi kolay sınıfları tercih edebilirsiniz. Eğer büyülerle haşır neşir olmak istiyorsanız sihirbaz sınıfı diğer büyü sınıflarından oynanış olarak daha kolaydır.