GTA 3 İnceleme
20 sene önce yayımlanan bu oyun, oldukça kasvetli teması, oyuncuya ilk kez üç boyutlu grafik keyfini sunmasındaki farklılık ve dönemi için oldukça iyi olan mekanikleri ile oldukça özel bir oyun. Fakat ne kadar iyi olduğuna karar verebilmek için GTA 3'ü detaylıca incelemek gerek.
- Karakterler arası diyaloglar
- Açık dünyanın detaylı ve büyük olması
- Oyunun üç boyutlu olması
- Araçların gerçeğe yakınlığı ve çeşitliliği
- Modlar sayesinde oyundaki sorunların çözülebilmesi
- Autosave olmaması
- Minimap olmaması
- Görevlerin tekrara düşebilmesi
Açık Dünya
Diğer GTA oyunlarından da bildiğimiz üzere, Rockstar Games bu oyunların dünyasını çok detaylı ve oldukça büyük şekilde tasarlıyor. GTA 3'te de gidip keşfetmek isteyeceğiniz, farklı yan görevler alabileceğiniz ya da sadece arabaya binip adadan adaya sürmek isteyeceğiniz uçsuz bucaksız bir dünya mevcut. Bu ilk etapta oyuncuyu ne kadar heyecanlandırıyor olsa da, açık dünyayı keşfetmenizin önünde bir harita engeli mevcut. Çünkü bütün dünyayı görüp nerede olduğunuzu kavrayabileceğiniz bir harita yok. Oyunda sadece minimap var. Bu durum keşif hissini ve isteğini olumsuz etkilerken, görev dışında bir yerlere gidebilmenize de engel olabiliyor.
Araç Dizaynı
Arabaların grafikleri hem o yıllarda çıkan diğer oyunlara fark atıyor hem de sadece görsel olarak değil teknik olarak da çok detaylı dizayn edilmiş. Örneğin bindiğiniz farklı arabaların farklı ağırlıkları olduğunu, maksimum hız limitini veya manevra kabiliyetini sürdükçe tanıyarak öğrenmek gerekiyor. Aynı zamanda artık GTA denince akla gelen radyo istasyonları ile, oyundaki sürüş keyfi oldukça artıyor.
Fakat arabalardan bazıları geri gitmiyor ya da bazılarının kapısı en ufak darbede kopabiliyor. Bu da ağırlık sistemiyle dengelenmeye çalışan gerçeğe yakınlık hissinin kaybolmasına neden oluyor.
Karakterler
Ana karakterimiz Claude Speed, konuşmuyor ve genelde olaylara, görevlere, kavgalara tepkisiz kalıyor. Bu da ana karakter bile bir bağ kurmayı ya da onun motivasyonunun ne olduğunu anlamayı güç bir hale getiriyor. Yine de oyun çok klişe olma tehlikesi taşıyan bir hikayeyi son derece gerçekçi ve ciddi bir tonla anlatmayı başarıyor. Derin karakterler ve onların aralarında geçen merak uyandırıcı diyaloglar da işin içine girince kendinizi kaptırıp gidiyorsunuz.
Fakat bu karakterlerden bazıları oyunun ilk yarısında aktif bir şekilde varken, sizde görevler verip diyaloğa girerken; oyunun ikinci yarısında bir anda yok oluyor. Bu da hikayenin bazı yerlerinin havada kalmasına ve oyuncuda kafa karışıklıklarına neden olabiliyor.
Görev Tasarımı
Oyunun belki de en eksik yanı görev çeşitliliği olabilir, görevler sık sık tekrara düşüyor. Örneğin zaman sınırı olan görevler ile düzenli aralıklarla sürekli karşılaşıyorsunuz. Ana görevler şoförlük, angarya işler, suikast görevleri, kovalamaca, hırsızlık, takip, keskin nişancılık, çatışma gibi ilerlerken yan görevler genellikle ankesörlü telefonlardan aldığımız talimatlar dahilinde sokak yarışı, imha, katliam, kuryecilik, haraç, yakıp yıkma gibi ilerliyor. Ayrıca oyunda autosave yok, yani ilerledikçe oyunu kendiniz kaydetmezseniz her seferinden son kaydettiğiniz yerden başlamak zorunda kalıyorsunuz. Zaten kendi görev ve hikayeleri sırasında tekrara düşen bir oyunu, bir de kayıt alamadığınız için tekrar tekrar oynamak bunaltıcı olabiliyor. Eğer oyuna autosave eklemek isterseniz, bunun için yazılmış modlar bulmak mümkün.
Teknik Aksaklıklar
Her eski oyunda olduğu gibi GTA III'ün de bazı teknik problemleri var. Bu problemler oyun içi takılmalar, oyundan atmalar ya da yükleme ekranında donmalar gibi ufak olmakla birlikte 30 FPS, tamamen siyah görünen araçlar, düşük çözünürlük, görünmeyen ara yüz ve birçok teknik hata gibi oyunun seyir zevkini etkileyen büyük çaplı sorunlar da olabiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, oyunun kitlesi çok büyük olduğu için bu sorunları çözen birçok mod yapımcısı da var. Eğer teknik sorunları azaltarak oynanış keyfini arttırmak istiyorsanız, sayısız GTA 3 modu arasından istediklerinizi seçerek oyunu kişiselleştirmeniz mümkün.