Sadece RESMİ sitelerin oyun fiyatlarını karşılaştırır
Kategoriler

Öneriler

Lethal Company
183,51
den başlayan fiyatlarla
Palworld
445,50
den başlayan fiyatlarla
Prison Architect 2
DOOM Eternal İnceleme

DOOM Eternal İnceleme

id Software, Doom efsanesine 2016 yılında tekrardan döndüğünde, serinin klasik formülünü olağanüstü bir şekilde günümüze uyarlayarak oyuncuların beğenisini toplamayı başarmıştı. Hızlı ve çarpıcı olan 2016 yapımı Doom, canavarlarıyla ve atmosferiyle 1990'lardaki orijinal serinin hissini modernize etmiş ve oldukça eğlenceli bir oyun deneyimi sunmuştu. Ancak Doom Eternal, 2016 yapımı oyunun başlattığı şeyi çok daha üst bir seviyeye çıkarıyor ve serinin nereye doğru ilerleyeceğinin bir fragmanını izletiyor.

Önceki oyunda olduğu gibi, Doom Eternal’da da canavarları parçalayan bir kabadayı olarak ilerliyorsunuz. Bunu tabii ki sadece cehennemin en güçlüsü olduğunuz için değil, aynı zamanda en zekisi olmanız sayesinde başarıyorsunuz.

Yolu Açın, Slayer Geliyor!

Doom Eternal'ın sizden istediği yegâne şey, elinizin altındaki tüm cinayet araçlarını en etkin şekilde kullanmanız. Sağlık, zırh ve mermi gibi toplanabilirler, Eternal'ın savaş alanlarında dolaşırken rastgele bulabileceğiniz materyaller. Canavarları çeşitli şekillerde katlederek bu toplanabilirleri hak etmeniz gerekiyor. Canınızı doldurmak mı istiyorsunuz? Bir düşmanı sersemletin. Zırha mı ihtiyacınız var? Cehennemden fırlayan bir şeytanı cayır cayır yakın. Merminiz mi bitti? Düşmanlarınızı ortadan ikiye yarın.

8Çok İyi
  • Kusursuz savaş mekanikleri ve öldürme animasyonları
  • Mükemmel tasarlanmış arenaların hız ve hareketlilik sağlaması
  • Platform kısımlarının ve gizli toplanabilirlerin savaşlar kadar eğlenceli olması
  • Öldürülen düşmanlardan gelen toplanabilirler
  • Battlemode'da şeytanları kontrol edebilmenin tempoyu iyileştirmesi
  • Yönetilmesi gereken araçların başta kafa karıştırması ve öğrenmesinin uzun sürmesi
  • Hikâyenin ciddi ve kafa karıştırıcı olması
  • Battlemode'un, ana hikâyeden farklı bir deneyim sunamaması

Eğer Doom Eternal'dan keyif almak ve en önemlisi sağ çıkmak istiyorsanız yolunuza çıkan her şeyin içinden geçmek yerine mantıklı ve seri bir şekilde hareket etmeli, savaştan kaçmamalısınız. Zafere giden yolda istatistiklerinizi yüksek tutmak istiyorsanız sürekli hareket hâlinde olmalı ve doğru silahları kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor. Birçok zorlu düşmanın bir zayıf noktası bulunuyor. Bu zayıf noktalarından yararlanarak onları hızlı bir şekilde alt etmeniz lazım. Yoksa yem olabilirsiniz!

doom eternal inceleme puanları

Envaiçeşit Ölüm Makineleri

Başta, Doom Eternal önünüze kullanabileceğiniz tüm araçların bir listesini sunuyor. Tüm silahlar ve araçlar, çeşitli cephane sayaçları gibi detaylar başta çok bunaltıcı gelebilir. Her zaman akılda tutulması gereken detaylar barındıran Doom Eternal'a alışmak kolay bir süreç değil. Ayrıca silah değiştirmek veya cephaneyi kontrol etmek için açmanız gereken silah panelini sürekli olarak ekrana getirmek, Doom Eternal'ın hızlı ve seri oynanışına zıt bir yaklaşım olmuş ve alışıncaya kadar süren tempoda bir yavaşlık hissi vermiş.

DOOM Eternal
DOOM Eternal
238,90
den başlayan fiyatlarla

Ancak bir kez alıştıktan sonra, Doom Eternal'ın tüm güzel unsurlarını birleştirip bir ölüm makinesine dönüşüyorsunuz. Doom Eternal, kesinlikle bir sipere geçip yavaşça hareket ettiğiniz veya nişan almak için ince ayarlar yaptığınız bir oyun değil. Aksine hep hareket halinde olduğunuz, bir yandan parkur yeteneklerinizi konuştururken bir yandan da başlattığınız katliamı hiç ara vermeden devam ettirmeniz gereken bir oyun. Her an hangi düşmana öncelik vermeniz gerektiğini hesaplamanız gerekiyor. Çünkü birçok düşmandan toplanabilir eşyalar düşecek. Bunun yanı sıra zorlu düşmanları, size çok fazla hasar vermeden alt etmeniz gerekiyor. Ayrıca farklı düşman tipleri için farklı silahlar kullanmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Koş, Zıpla, Öldür!

Doom Eternal'ın temposuna alıştıktan sonra, 2016 yapımı Doom oyunun mükemmel bir uzantısını oynuyormuş hissine kapılıyorsunuz. 2016'daki oyunun tüm iyi yanlarını alıp mükemmelleştiren Doom Eternal'ın bağımlısı olmamak elde değil. Normalde, karakteri hayatta tutmaya çalışmanın mantığını bulmak bir oyunun en eğlenceli yanlarından biridir. Ancak Doom Eternal'ın sağladığı hareketlilik sayesinde, aynı kusursuz bir gitar solosu gibi hiç kesilmeyen aksiyon sekanslarının içinde büyüleniyorsunuz. Girdiğiniz her büyük savaş, çok seviyeli bir arenalarda geçiyor. Bu arenalarda hızlı hareket etmenizi sağlayan zıplama yastıkları ve tırmanma demirleri bulunuyor. Ayrıca, saldırılardan kaçmak veya uzun mesafelerden zıplamak için çift atlama ve yatay fırlama (dash) özellikleri sayesinde savaşlar çok daha eğlenceli bir hâl alıyor. Her ne kadar bazı arenalar sinir edici özelliklere sahip olsa da Doom Eternal'ın bölüm tasarımı kesinlikle takdire şayan. Oyuncusuna her türlü imkanı sağlayan haritaları sayesinde sağdan sola bir yarasa gibi uçabilir, düşmanları birinden ötekine tavşan gibi zıplayarak katledebilir ya da hepsinin bir kombinasyonunu çıkararak düşmanları yakabilir, dondurabilir veya ortadan ikiye ayırabilirsiniz.

doom eternal inceleme

Savaşların yanı sıra arenalar arasında dolaşırken oyunun size verdiği hareketliliği kullanarak kıvrımlı bölümleri, silah geliştirmelerini ve gizli yerleri keşfedebilirsiniz. 2016'daki oyuna kıyasla, alana çok daha fazla hâkim olduğunuz için, savaşlar arasında mola verip çevrenizdeki toplanabilir eşyalara odaklanabilirsiniz. Uzak mesafedeki duvarlara yapışmaya çalışmak veya demir çubuklara ulaşmak, platform kısımlarını ara sıra zorlaştırsa da çevreyi keşfetmek en az savaşlara girmek kadar eğlenceli olmuş.  Bu kısımlar her ne kadar zorlu anlar yaşatsa da kesinlikle cezalandırıcı sonuçlar barındırmıyor. Yüksek bir yerden düştüğünüz takdirde anında ölmek yerine ufak bir sağlık kaybı yaşıyorsunuz. Bu sayede hem ilerlemeniz kaybolmuyor hem de oyundan kopmamış oluyorsunuz.

Ana Hikâye ve Anlatı

Gizli kısımlarla ve geliştirme puanı kazanmaya yarayan isteğe bağlı dövüşlerin büyük bir kısmıyla beraber, ana hikâye yaklaşık 16 saat sürüyor. 2016 yapımı Doom'a kıyasla, Eternal'ın hikâye anlatısı ve senaryosu oldukça ağırbaşlı kalmış. Zaman zaman anlatının oldukça ciddileştiğini de görmek mümkün. Fakat hikâye açısından en büyük sorun, oyunun tüm karakterlere aşinaymışız gibi davranması. Eğer toplanabilirlerden edindiğiniz bilgileri okumazsanız senaryoyu takip etme açısından sorun yaşayabilirsiniz. Her ne kadar geçen oyundaki mizah ögeleri devam etse de oyunun büyük bir kısmı daha çok ciddileştirilmiş ve takip etmesi zor bir hâl almış. Neyse ki Doom Eternal'ın kafa karıştırıcı hikâyesi eğlencenin önüne geçmiyor.

doom eternal incelemesi

Av Mısın Avcı Mı?

Ana hikâyeye ek olarak, Battlemode (Savaş Modu) ile çok oyunculu savaşlara girebilirsiniz. Doom 2016'nın klasik ölüm maçı modundan vazgeçen Battlemode'da, bir oyuncu Slayer'ın (Avcı) rolünü üstlenip şeytan olarak oynayan iki kişilik bir ekibe karşı mücadele ediyor. Slayer'a karşı şeytanlar temasını üstlenen Battlemode, strateji oluşturma ve birlikte hareket etme unsurlarını öne çıkararak mücadeleleri heyecanlı bir hâle getirmeyi başarmış. Battlemode'da ayrıca şeytanların birçok özel yeteneği de bulunuyor. Slayer'a karşı kullanmak için küçük düşmanlar çağırabilir, Slayer'ın toplanabilirleri almasını kısa süreliğine engelleyebilir ve can takviyesi, tuzak oluşturma gibi belirli yeteneklerinin önünü kesebilirler. Battlemode'dayken Slayer olarak tüm yeteneklerinizi ve silahlarınızı düşmanlara karşı kullanmalısınız. Eğer şeytan olarak oynuyorsanız nispeten daha güçsüz olacağınız için zeki ve koordineli saldırılar düzenlemeniz galibiyete giden yolda en büyük yardımcınız olacaktır. Şeytan olarak oynamak her ne kadar tempo olarak düşük kalsa da Doom Eternal'ın temelinde yatan savaş hesaplamalarının farklı ve daha taktiksel yönlerini ortaya çıkarıyor.

DOOM Eternal
238,90
den başlayan fiyatlarla

Eternal'ın çok oyunculu modu, ana hikâyeden farklı bir tempoda ilerlese de özellikle şeytan rolündeyken aynı tek oyunculu modda olduğu gibi yavaş öğrenme temposu devam ediyor. Hele ki ana hikâyede fazla vakit geçirmediyseniz gerçekten alışması zor bir deneyim ortaya çıkıyor. Hangi rolü seçerseniz seçin, aklınızda tutmanız gereken bir sürü öge var. Çoklu oyunculu modda rekabetçi bir seviyeye ulaşmanın zorlu ve uzun bir süreç olduğu söylenebilir. Bu mod aynı zamanda Eternal'ın temel formülüne de fazla çeşitlilik katmayı başaramamış. Eğer Slayer olarak oynuyorsanız daha zeki düşmanlara karşı mücadele ettiğiniz bir oyun modu olarak görmeniz çok olası. Şeytan rolüne girdiğinizde beş farklı iblisten biri olarak oynayabiliyorsunuz. Ancak birbirlerinin arasında çok büyük farklar olduğunu söylemek zor. Hepsini denedikten sonra sadece en beğendiğiniz şeytanın rolünü üstlenip küçük düşman grupları çağırarak Slayer'ı öldürmeye çalışıyorsunuz. Battlemode kesinlikle ana hikâyeden uzaklaşmak adına iyi bir eklenti olmuş. Özellikle arkadaşlarla oynandığı zaman oldukça eğlenceli olabilir. Fakat oyunun temel mekaniklerine ve oynanışına taze bir kan olarak görmek çok zor.

Alışması biraz uzun sürse de Doom Eternal; vuruş hissiyatıyla, savaş mekanikleriyle, gelişmiş hareketliliğiyle ve mükemmel bölüm tasarımlarıyla kesinlikle piyasadaki en iyi aksiyon FPS oyunlarından biri olmuş. Savaşlarıyla sizin atik ve acımasız olmanızı sağlarken, aynı zamanda, çevreyi analiz etmenizi gerektiriyor. Temposuna bir kez hâkim olduktan sonra, Doom Eternal sizi kendisine bağımlı edecek ve aksiyonun hiç bitmemesini isteyeceksiniz

DOOM Eternal yayınları