Doom 3 İnceleme
Oyunlarda kafa yormayı sevmeyen ama vurdu-kırdı tipine bayılan oyuncu dostlarımız toplansınlar.
3 Ağustos 2004 tarihli, Activision’ın yayıncılığını, id Software’nin yapımcılığını üstlendiği Doom 3 içeriği sizi çok mutlu edecek.
- Saf Aksiyon
- Eğlence garantili
- Zengin silah çeşitliliği ve öldürme stilleri
- Hikaye destekli bir shooter
- Yapay zeka daha gelişmiş olabilirdi.
Geleneğimizi bozmayarak yapımın kısa hikayesiyle giriş yapalım.
Doom 3 Hikayesi
Sene 2145. Mars’tayız. Biyolojik araştırmalar ve deneyler yapan bir tesise konuk oluyoruz. Işınlanma denemeleri sırasında birden işler ters gitmeye başlar ve Cehenneme bir portal açılır.
Ve bütün İblisler Mars’a doluşup katliamlar yapmaya başlarlar. Oyuncunun yani bizim görevimiz ise üssümüzü ve dünyamızı bu yaratıklardan tek tek temizlemek.
Kısaca Doom 3 hikayesine değindik. Gelin şimdi de oyun içi detaylara bir göz atalım.
Detaylar ve Oyun Mekanikleri
Doom 3 hayatta kalma dinamikleri de içeren bir Shooter oyunu. Oyuncu yapımı birinci şahıs kamerasından deneyim etmekte. Hikaye ile birlikte deneyim edilebilen ve sağlam bir atmosfere sahip bir yapım karşımızda aynı zamanda. "Bir shooter oyununun olmazsa olmazı nedir?" desek kesinlikle herkes aynı düşünceyi paylaşacaktır. Tabii ki silahlardan bahsediyoruz.
Silah Çeşitliliği
Hafif makineli tüfekler, pompalı tüfekler, el bombası gibi geleneksel silahların yanı sıra; deneysel çalışma sonucu ortaya çıkan çok güçlü plazma silahları da oyuncunun kullanımına sunulmuş.
Ayrıca çok farklı ölüm şekilleri geliştirebileceğiniz elektrikli testere gibi fantastik bir silahınız da bulunmakta oyunda. Doom 3 sizi silah çeşitliliği konusunda asla üzmüyor diyebiliriz.
Oynanış ve Düşmanlar
Doom 3 düşman türü olarak geniş bir yelpazede dağılan iki farklı türe odaklanır. Bunlar Zombiler ve İblisler. Zombiler; yakın dövüş odaklı ve genellikle ellerini kullanarak size saldırıda bulunuyor olsa da bazı ateşli silahları kullanma yeteneğine de sahiptirler.
İblis dediğimiz şeytani yaratıklar ise; alev topları oluşturarak uzaktan saldırılar gerçekleştirmektedir ve öldükten sonra bedenleri alev alıp küle dönüşür.
Oyuncuya, macerasında PDA dediğimiz bir iletişim cihazı eşlik eder. Çevrede bulunan ses kayıtlarını dinlemek, e-postaları okumak ve de belli yerlere erişim iznine sahip olabilmek için bu kişisel asistan hayati önem taşımaktadır.
Ayrıca yolculuğumuz sırasında bulduğumuz ve hikaye konusunda da daha çok bilgiye sahip olmamızı sağlayacak video diskler bu cihaz yoluyla izlenebilmektedir.
Tüm bulunan veriler otomatik olarak oyuncunun cihazına yüklenir.
Çevrim İçi Deneyim
4 adet çevrim içi oyun modu bulunuyor Doom 3 oyununda. Sırasıyla inceleyelim:
- İlk mod olarak karşımıza herkesin birbirine saldırdığı ve öldürmeye çalıştığı standart bir mod çıkmaktadır. En çok öldürme seviyesine ulaşan oyuncu mücadeleyi kazanır.
- İkinci modumuz ise; yukarıda bahsettiğimiz ölüme mücadelenin gruplar halinde verilmesini konu alır. Takımlar farklı kıyafet ve itemlere sahiptir.
- Bir diğer mod ise Last Man Standing modudur. En son sağ kalan mücadeleyi zaferiyle taçlandırır.
- En son mod ise herkesin tek başına olduğu ve sırasıyla rakiplerini elediği Turnuva modudur.
Görsellik ve Atmosfer
Döneminin çok üstünde ve de hala iyi sayılabilecek bir görselliğe sahip Doom 3. Oluşturduğunuz farklı ölüm stilleri de renkli animasyonlarla desteklenmiş.
DOOM 3 Oynamaya Değer Mi?
Aksiyonu ve heyecanı dibine kadar yaşayabileceğiniz, full eğlence ve vahşet garantili Doom 3’e mutlaka bir şans verin bizce. Böylesine bir klasik serinin hayatta en az bir kez deneyimlenmesi gerekir.