Sadece RESMİ sitelerin oyun fiyatlarını karşılaştırır
Kategoriler

Öneriler

Lethal Company
186,40
den başlayan fiyatlarla
Palworld
482,57
den başlayan fiyatlarla
Prison Architect 2
772,30
den başlayan fiyatlarla
Pillars Of Eternity İnceleme

Pillars Of Eternity İnceleme

Klasik rol yapma oyunu tutkunları, kemerlerinizi bağlayın, etkileyici bir serüven sizi bekliyor. Obsidian stüdyosunun altına imzasını attığı bu oyun varlığını topluluk bağışlarına borçlu. Kickstarter’da 77.000’den fazla destekçi toplayan stüdyo Baldur’s Gate gibi eski RPG oyunlarını sevenleri tatmin edecek bir işin altına imzasını atmış bulunmakta.

Oyunun arayüzü, grafikleri, oynanışı ve daha birçok özelliği eski oyuncuların nostalji arzusunu gidermenin yanı sıra, yeni nesil oyuncuların da hoşuna gidecek bir atmosfer ve derin bir hikâye içeriyor. Günümüz oyunlarının kullanışlı arayüz sistemlerine ve oynanışlarına alışan kişilerin Pillars of Eternity’nin sistemine alışması biraz zaman alabilir fakat bu sizi sakın caydırmasın, o karmaşık sistemin altında sürükleyici bir hikâye ve etkileyici bir evren yatıyor.

8Çok İyi
  • Sürükleyici senaryo
  • Etkileyici tasarım
  • Sonuçları olan seçimler
  • Alışması zor savaş sistemi
  • Bitmek bilmeyen yazılar
  • Türkçe dil desteği olmaması

Topluluk Desteği ile Oyun mu Yapılırmış Yahu? 

Akıllarındaki oyun fikrini yayımcı firmalara pazarlamakta başarısız olan Obsidian yapımcıları, arzuladıkları oyunu yatırımcıların baskısından özgür bir biçimde geliştirmek için Kickstarter’da Project Eternity adlı bir kampanya başlatıp bütçe hedeflerini dörde katlayarak tutkulu oyunculardan dört milyon dolara yakın miktarda bağış topladılar.

Pillars of Eternity
965,46
den başlayan fiyatlarla

Oyunculara, özledikleri Baldur’s Gate, Planescape: Torment ve Icewind Dale gibi kült yapımların modern bir versiyonunu vadettiler ve satış rakamları ile topluluk yorumlarına dayanarak bu hususta gayet başarılı oldukları söylenebilir. 

Tehlikeli bir bölgeden geçen bir kervanda başlayan hikâye, baş karakterin trajik olaylar sonucunda insanların ruhlarının önceki hayatlarında neler yaşadığını görebilen bir Watcher’a dönüşmesi ile ivmeleniyor. Kendisine ne olduğunu anlayamayan karakterimiz sorularına cevap bulmak için onu farklı ülkeler ve loncalar arasındaki çatışmaların tam ortasında bırakacak olan bir serüvene yelken açıyor. 

Pillars Of Eternity İnceleme

Nostalji İstiyoruz Diye Piksel mi Sayacağız?

Pillars of Eternity’nin grafik tasarımı her ne kadar eski rol yapma oyunlarından esinlenmiş olsa da bu oyuna çirkin demek büyük haksızlık olacaktır. Yüksek çözünürlüklü iki boyutlu arka planlar ve yenilenmiş efektler içeren oyun, görsellik bakımından çoğu kişiyi tatmin edecek seviyede diyebiliriz. Yüksek bütçeli oyunların grafiklerine alışmış biri olsanız bile bu oyunun dünya tasarımını gördüğünüzde kesinlikle burun kıvırmayacaksınız, bir Crysis kalitesi beklemeyin yeter.

Çatışmalarla Dolu Bir Dünya ve Sürükleyici Bir Hikaye

Başınıza gelenleri anlamak için atıldığınız serüvende birçok entrikaya dâhil olacaksınız ve farklı hedefleri olan gruplar arasında zor seçimler yapmanız gerekecek. Oyun yalnızca ana hikâyede değil, yan görevlerde de oyuncuya pek çok seçenek sunuyor. Yaptığınız seçimlerin sonuçları ise içinde bulunduğunuz evreni gerek doğrudan gerekse dolaylı şekilde etkiliyor. Çeşitli yerlerde ve çeşitli durumlarda karşılaşacağınız hepsi birbirinden farklı yoldaşlar da hikâyeye renk katıyor. “Seçilmiş kişi” olduğunuz oyunlar artık çok klişeleşmiş olsa da bu durum Pillars of Eternity’de çok göze batmıyor. 

Pillars Of Eternity İnceleme

Farkında Olmadan Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanacağınız Oyun: Pillars of Eternity

Sözünü ettiğimiz derin hikâye elbette beraberinde paragraflar dolusu diyaloglar da içeriyor. Birkaç ana görev dışında seslendirilme yapılmadığı için oyunun dünyası ve karakterleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız sayfalarca yazı okumak zorunda kalacaksınız ne yazık ki. Okumayı seviyorsanız bu hoşunuza gidecek, sevmiyorsanız da artık sevmek zorunda kalacaksınız. 

Sözelci Düşmanı Bir Sistem

Klasik rol yapma oyunlarının pek de özlenmeyen özelliklerinden biri de karmaşık nitelik ve savaş sistemleridir. Obsidian stüdyosu, türün eski oyunlarında kullanılan Dungeons and Dragons sistemini geride bırakıp yeni ve daha detaylı bir sisteme geçmiş olsa da maalesef bu sistemi oyuncuya öğretme konusunda büyük bir başarı gösterememiş. Bir rehber videosu izlemeden anlaması oldukça güç olan sistem, oyunu kolay zorluk seviyesinin üzerinde oynamak istiyorsanız ciddi anlamda saç baş yolduruyor. Bu öylesine kullanıcı düşmanı bir sistem ki oyunu 40 saat oynadıktan sonra bile niteliklerin nasıl işlediğini tam olarak anlayamayabiliyorsunuz (ben değil yahu, bir arkadaşım). 

Pillars Of Eternity İnceleme

Durmak Bilen Savaşlar

Oyunun eski yapımlardan miras aldığı bir diğer özellik ise savaş sistemi. Bu sistemde verdiğiniz veya aldığınız hasar ve etkiler görünmez bir zar atılarak hesaplanıyor. Oyun size yavaş, normal ve hızlı olmak üzere üç hız seçeneği veriyor.

Normal hızda iken savaşlar oldukça hızlı ilerliyor ve hikâye ilerledikçe altı kişiye kadar çıkabilen grubunuzun her bir üyesini etkili şekilde kontrol edebilmek için oyunu boşluk tuşuna basarak pek çok kez durdurmanız gerekiyor. Bu sistem ne yazık ki bir yerden sonra insanı çok yormaya başlıyor.

DLC Dediğin Böyle Olur! 

The White March DLC’si oyuna ana hikâyeden bağımsız yepyeni bir serüven ekliyor. Atılmak için ana hikâyeyi bitirmenizi gerektirmeyen bu macerada uzun zaman önce sönmüş bir ocağı yeniden alevlendirerek çöküşün eşiğinde olan bir şehri kurtarmaya çalışıyorsunuz. Üç yeni yoldaş ve pek çok yeni düşman çeşidi sunan bu DLC oyuncuyu her açıdan tatmin etmeyi başarıyor. 

Sonuç

Pillars of Eternity, köklü RPG oyunlarının izinden giderek bu serilerin hayranı olan oyuncuları, kullanışsız arayüzleri ve düşük çözünürlüklü grafikleri geride bırakarak da eski RPG’lerden gözü korkan fakat bu oyun türünü denemek isteyen genç oyuncuları tatmin etmeyi başarıyor. 

Pillars of Eternity yayınları